Long Hu Sub CBD Coordination

 

Qatar National Convention Center


2004 - 2011

Doha, Qatar

Cultural Facility


Site Area: 85,000 sqm

Building Area: 28,000 sqm

Total Floor Area: 75,000 sqm

Official Web Site

The Qatar National Convention Center lies in a very strategic and symbolic position on the northern edge of the Green Spine in the Qatar Education City, confronting the Ceremonial Court building on the opposite edge. In a conventional context, the façade of a building of such stature and proportions would have employed a classical syntax: a roofed loggia, opened on both sides, and supported with Greek columns.
At the beginning of the 21st century however, this loggia space would have to pursue a new syntax reflective of the new era. Antoinio Gaudi, at the beginning of the 20th century, revolutionized the conventional column structures by making models of hanging chains and then flipping them upside down to determine the strongest structural integrity for his infamous Sagrada Familia project. In the same spirit, Arata Isozaki, here, through the use of a computer algorithm-based Flux Structure, takes the conventional composition of the loggia into a whole new dimension.
The Flux Structure uses what is known as the Extended Evolutionary Structural Optimization Method. In this algorithm-based method, structural elements are optimally formed within a three-dimensional space while satisfying the given design conditions, and the structural shape thus obtained manifests maximum mechanical efficacy with a minimum use of materials. The end product is a convention center loggia whose classical rhythm of vertical columns gives way to a revolutionary organic structural rhythm that supports the 250 meters long loggia roof on just two columns.