E-JUST - Perspective

 

New Mariinsky Theater Competition


2002

SaintPetersburg, Russia

Cultural Facility

Competition


Site Area: 13,000 sqm

Total Floor Area: 65,000 sqm

Mariinsky II is destined to become an architectural symbol of new Russia. To express this basic concept, we propose to recollect and creatively implement revolutionary art theories' ideas born in Russia (luchism, suprematism, constructivism, etc.), while making full use of the latest in technology. Despite the severe strictures of the 1930's and the interruption of continuity in art experiments, these trends have had a profound world-scale impact on the formation and development of contemporary design.
All artistic explorations of that time shared the same aspirations of dismantling conventional artistic elements; restoring their basic archetype forms, that compose the surrounding world; and finally bringing them together again in a new space-time reconstruction. This approach anticipated design trends of today, especially those used in the sphere of performance space construction. We are convinced that the method of restored elements reconstruction' is especially suitable to answer the needs of Mariinsky Theatre, providing new opportunities to bring aesthetic impact to the audience, while smoothing the operations of the whole performance support system. The audience, while enjoying transparency and floating-like lightness, will be ushered through a space of bold colors to their seats in an auditorium of exquisite visibility and acoustics. In the space beyond the stage, attention must be focused on both the comfort of various rehearsal rooms and the speed, mobility, and versatility of the high capacity stage equipment system. Arrangement of this space presents a challenging task of space-puzzle complexity, but the method of dismantling and rearranging elements is extremely effective here as well.
The production section, which occupies two thirds of the program area, is shrouded from the surrounding city environments. At the same time, the remaining third of the building, allotted to the performance section, is overt and open to the public. The self-prescribed method of reconfigured structural elements allows the disparate sections to be brought under a fully integrated design.The penetration of the external city fabric to the building's interior serves to reinforce the hierarchy of public and private space.