Datong Theater - Construction Site

 

Turin 2006 Winter Olympic Games Ice Hockey Stadium


2000 - 2006

Turin, Italy

Sport


Site Area: 33,639 sqm

Building Area: 18,498 sqm

Total Floor Area: 42,952 sqm

Taking on the competition, the first goals that we set ourselves were of an urban planning nature. The possibility of transforming such a vast area of the city appeared an occasion to interpret the language of the city of Torino, not only to create a building.
The project required by the competition, held in 2001, included the municipal Stadium and the Torre Maratona, the Piazza d’Armi park opposite the building, and the former Combi area behind it. Also envisaged was putting the road that leads to the facility, Corso Sebastopoli, underground, to link the park and the sports facilities in a new sports village, as happened in Montjuic for the Barcelona Olympics of 1992.
In this context, the Stadium and the Tower were effectively central elements, while the rest were just additional elements. In the new project, we focused on creating an urban system that integrated the volumes of the buildings with the empty urban spaces – squares and the park – in a dynamic relationship with the rest of the city. Torino is characterised by a regular, chequered layout of squares and streets: our master plan for the project intended to reflect this pattern and translate it into the rectangular shape of the hockey rink building and the straight-line, regular landscaping of the park.
The Torre Maratona acts as a cornerstone, located facing the park and at the end of a waterway in which it is reflected. The old Stadium is a very interesting work of architecture, with astounding proportions, to welcome a large public in a low building. The new hockey rink interacts with the Stadium, which we planned to restore, reinterpreting its proportions through the use of modern materials. The park of Piazza d’Armi has also been redesigned to underline the relations between the various facilities, while Corso Sebastopoli has been closed to traffic and transformed into a vast pedestrian plaza, between the park and the facilities, to enable the management of large influxes of crowds to create an official and emblematic place for the Olympics.