E-JUST - Perspective

 

Beijing Financial District Competition


2001

Beijing, China

Mixed use


Site Area: 260,300 sqm

Building Area: 112,000 sqm

Total Floor Area: 960,000 sqm

The site is located due west of the Palace Museum, at an intersection of Chang An Avenue and the second loop line. Formed during the Ming and Ching Dynasties, Beijing is organized in blocks like a checkerboard and centered on the Forbidden City. Using the Palace Museum as the central axis, located exactly opposite is the other intersection of Chang An Avenue and the second loop line. This neighborhood has become established as the eastern business center, and it is already a commercial district sprouting with office towers. The purpose of this project is to create a financial center located symmetrically opposite on the west side.
Office buildings, a hotel, a convention center, commercial buildings and residences together result in a total program of 960,000㎡, all to be built on a site comprising eight city blocks with an area of 20 hectares. Our plan involves putting housing on the three eastern blocks, and office and the convention facilities on the five blocks adjoining the second loop line.
The centrally located convention center has an enormous curved roof with a horizontal extent of 120m×240m. It will include a 3,000-seat banquet area and an exhibition hall. The hotel is contained in an 180m-high symbolic cylindrical tower to the west. Groups of offices are clustered around the hotel and convention facilities. The Office are a combination of partitioned rooms in the central-core type tower blocks, and open work spaces in the mid-rise blocks, which comprise layers of unrestricted floor slabs. The towers are 100m-high, and the mid-rise buildings are 60m-high. A wide pedestrian network set 8m above ground level connects the offices, the hotel and the convention center facilities, leaving the ground surface dedicated to vehicular traffic. The housing area is a combination of 80m-high residential towers with slab blocks 60m, 45m and 30m in height, all arranged so as to optimize sunlight conditions.