Datong Theater - Construction Site

 

Tateyama Museum of Toyama and Youboh-kan Hall


1989 - 1991

Toyama, Japan

Cultural Facility


Official Web Site

The building was planned as an audio-visual hall of the Toyama Prefectural Museum Project which was considers the entire city as a museum. The site is near Ashikuradera, a temple which served as an inn for mountain climbers, in the Edo Period. It is adjacent to the stage for esoteric Buddhist rites that were central to Tateyama Mountain Buddhism, and was the site where Onbado Hall used to stand. The building initially was to have a large wooden roof to harmonize with the surrounding environment. As the audio-visual was to bear 3-meter deep snow and required a huge space, soundproof RC structured rooms were built at both ends to contain machineries, etc., and a large frame combining a 36-merter long keel of glue-laminated fir and a vertical beam with 90cm pitches was placed over these rooms to create a gigantic roof with an inverted ship hull shape. The roof was covered with Gensho-seki slates, the walls with blackened brick tiles to give a basic tone of black color to the structure. Most of the interior, such as the framework, walls and floor, is finished with wood. The raised ceiling of the hall is finished with the structural materials. At the center of the audio-visual hall, 36 tatami mats were placed to seat the audience. By reproducing the climax of the esoteric rite which used to take place in Onbado Hall many years ago with huge images projected on the three screens and with the latest acoustic system, visitors are given simulated experiences. By moving the screen in the front, the distant view of Mt. Tateyama is projected beyond the Onbado Hall to revive the ancient rite.